You are here
Home > Interviuri > Interviu | Cine sunt sătmărenii care vând în AUCHAN legume şi fructe?

Interviu | Cine sunt sătmărenii care vând în AUCHAN legume şi fructe?

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De câte ori nu am mers la supermarketuri şi când voiam să cumpărăm legume şi fructe eram frustraţi pentru că vedeam că ţara lor de origine este oricare alta dar nu România? Am început să importam totul în ultima perioadă şi producţia autohtonă este uitată.

Totuşi, un exemplu de succes este Vraja Alin care a reuşit după lungi demersuri şi verificări de la Bucureşti să îşi vândă producţia în unul dintre cele mai mari supermarketuri din România. Produsele lor le găsiţi la Auchan pe toată durata anului şi vând de la varză verde, creaţă şi roşie la ardei, roşii, gogoşari etc.

Solariile lor le puteţi vedea la ieşirea din localitatea Botiz.

Am discutat cu Alin care are planuri să se extindă mai ales ca a pornit de la 1,5 ha şi a ajuns la 15 ha azi pe care le cultivă.

Alin, care sunt ajutoarele tale în această afacere?

La munca depusa în sere mă ajută soţia mea şi părinţii mei. Munca nu este uşoară în acest domeniu iar dacă nu ai oameni de încredere nu vei reuşi.

Când ai început această afacere?

Practic, toată viaţa m-am ocupat cu agricultura. A fost o pasune şi un mod prin care câştigam bani. La un nivel mai mare am început acum 10 ani când am început cu 1,5 ha şi încet ne-am extins până la 15 ha câte avem la aceasta ora şi 10 solarii pentru legume şi fructe.

De unde ai avut resursele necesare?

Faţă de alte state europene, statul român te ajută foarte puţin. A trebuit să fac totul cu fonduri proprii şi cu părere de rău o spun şi cu munca mea fizică. Zic asta pentru ca cel mai greu în ziua de azi este să găseşti mână de lucru. Am încercat să atrag muncitori pe care i-am plătit bine dar mulţi dintre ei aleg mai bine să stea degeaba sau în baruri decât să vină să câştige un ban cinstit la mine la solarii. Cred eu, ca cel mai mare ajutor l-am primit din partea lui Dumnezeu. Eu sunt şi preot la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” unde sunt şi profesor, iar de mic am îmbinat cele două: dragostea de Biserică şi pasiunea pentru agricultură.

Unde mai vindeţi produsele în afară de Auchan?

Acum doar în piaţa de pe strada Magnoliei. Am încercat să facem livrări la domiciliu, sau la noi la solarii dar acest lucru merge doar în anumite sezoane, cum ar fi cel al căpşiunilor când oamenii cer să le ducem acasă căpşiunii pentru a face gem sau pentru consum propriu.

Ce planuri de viitor ai cu această afacere?

Vrem să ne extindem şi aşteptăm să se deschidă liniile de finanţare din fonduri europene. Am reuşit să ne mărim capacitatea de cultivare de 10 ori în ultimii ani şi credem că putem mai mult. Vrem să creăm un brand local dar dacă se poate şi unul naţional, autohton şi astfel românii să mănânce sănătos fructe şi legume din pământ românesc.

Astfel, dacă doriţi să cumpăraţi legume şi fructe din Botiz cultivate de Vraja Alin, aceste este zilnic pe strada Magnoliei la piaţa de legume şi fructe.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Top