You are here
Home > News > REPORTAJ – RUINELE ORAȘULUI | STADIONUL “UNIO” – MATERIAL DE CAMPANIE

REPORTAJ – RUINELE ORAȘULUI | STADIONUL “UNIO” – MATERIAL DE CAMPANIE

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sătmărenii se întreabă de ce este în paragină de atâția ani stadionul “UNIO” aflat pe strada Zerirului. Răspunsurile sunt simple dar noi vom aprofunda azi puțin subiectul.

Stadionul a fost mulți ani locul unde s-au format sportivii sătmăreni, locul unde se antrenau tineri din toate ramurile sportive, un loc de relaxare cu competitii de la cei mai mici sportivi până la adulți. Aici se antrenau trupele de campioni ai copiilor care reprezentau Romania la diverse discipline și pe acest stadion se organizau întreceri internaționale. Ce a mai ramas acolo? Ruine, un loc în care oamenii străzii își duc veacul și multă mizerie.

Baza sportiva avea un teren de antrenament, vestiare cu dușuri, loc pentru depozitare, parcare mare, gard împrejmuitor, o tabelă, tribune unde încap cel putin 3000 de spectatori, sub tribune spații comerciale, curent, apă curentă, toalete și bineînțeles terenul mare, ideal pentru orice tip de întrecere la orice nivel. Este păcat că toate acestea sunt acum în paragină?Oare se reflectă toate acestea în numărul redus de copii care mai fac un sport în acest oraș? Suntem tot mai obeji și tot mai bolnavi, tocmai că nu avem unde să facem sport. Hai să nu ne mințim că mergem toți la sala de forța și facem exerciții cardio ca la carte sau că alergăm temeinic pe digul râușui Someș zilnic. Până la urma nu toți au bani pentru salile de sport. Dacă stăm să ne gândim mai bine, statul acasă decât alergatul pe dig, e mai sigur.

Totuși, de ce nimeni nu dorește stadionul “UNIO”?

Defapt, mulți doresc să investească acolo. În primul rând zona ar igieniza zona, oamenii ai străzii acum prezenți în număr mare acolo ar fi mutați în condiții decente de trai, bălăriile ar fi curatate, stadionul modernizat, vestiarele ar fi renovate. Ar fi nevoie de o investiție financiară substanțială și nici asta nu ar fi problema. Problema este prețul chiriei pe care un eventual chiriaș ar trebui să îl plătească. Terenul are aproximativ 1 ha iar prețul pe metru pătrat este de 3 euro spune sursa noastră. Asta înseamnă că ar trebui să înmulțim 10.000 de metri pătrați la 3 și calculul e simplu. 30.000 de euro pe lună ar fi chiria cerută de cei de la Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

Cine vine în aceste condiții să investească, probabil, sute de mii de euro în stadion și apoi să plătească o chirie de aproximativ 30.000 de euro pe lună? – se pare că nimeni.

De ce ar trebui să facă Consiliului Local ceva, dat fiind faptul că terenul apartie Ministerului Educației și Cercetării?Simplu. In 25 ianuarie 2018 consilierii locali sătmăreni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de transmitere a unor imobile din domeniul public al statului și administarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare în domeniul public al Municipiului Satu Mare și administrarea Consiliului Local al municipiului Satu Mare. Nu s-a facut nimic, promisiuni care din start se știau că sunt… minciuni.

Mai vreți motive?

Locul acum este părăsit, cum ziceam, dar este și scena unor orori de la crime, bătăi, scandaluri și cine mai știe câte. Vegetația abundentă atrage tot felul de animale care își fac adapost acolo și se extind către casele oamenilor de pe bvdl. Lucian Blaga sau strada Vulturului. În timp, locul se va degrada și mai tare. Încet, oamenii îl dezmembrează bucată cu bucată furând orice se poate, fier, cărămizi, lemne.

De ce credem că este material de campanie?

Știți bine și voi de ce… sau va veni un investitor printr-o minune și la fel, cei de sus ne vor scoate ochii cu “marile LOR realizări”…

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Top